29 Mayıs 2007

DELİ BAL...

Bir çok insanın merak ettiği şu nam yapan DELİ BAL var ya. İşte onunla tanışalım istedim. Doğu Karadeniz bölgesinin her yerinde, Batı karadeniz bölgesinin bazı kesimlerinde yetişen görünümü harika olan orman alt bitkisi olarak bilinen orman gülü; Mor gül ( ağu- komar) Rhododendron Karadenizde odun olarak kullanılmasının yanında, kaşık yapımında da kullanılmaktadır. Her mevsim yaprakları koyu yeşil olan bu bitki rakım yükseldikce boyu kısalır ve çiçeklerinin formu değişir. Bunun yanında yaprağını döken ve çiçekleri açık sarı olan Sarı gül (çifin) de aynı ortamda aynı familyadan olarak yer almaktadır. Bu bitkilerin yapraklarını hayvanlar yemez, zehirlidir. Çiçeklerinin çekici, bol nektarlı ve polenli olmaları arılarımızı çok sevindirir. Bu bitkilerden üretilen balı yiyenlerde hızlı bir tansiyon düşmasi meydana gelir. Bilim adamlarının bu yönü üzerinde çalışmaları, kimyasalların aksine hiç bir yan etkisi olmayan bu doğal tansiyon düşürücüyü ilaç olarak imal etmeleri bu konuda sıkıntısı olan bir çok hastayı rahatlatacağına eminim. Bu konuda bir takım çalışmalarımız devam etmektedir. Orman gülü fotoğraflarını çeken dostum Fikret BAYDEMİR'e teşekkür ederim.
Sarı gül (çifin) fotoğrafını Trabzon daki babasını ziyarete giden dostum Salih Zeki ER yolladı. Kendisine teşekkür eder, bu vesile ile babasınada Allah'tan acil şifalar dilerim.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Once her kese selamlar. Inanin ben bu resmlere bakinca oyle bir sasiriyorum ki. Uca Allahim bakin bize ne kadar gozel nemetler vermis. Lutven bu nemetlerin qiymetini bilelim. Sonra gec ola bilir. Ben bu mesleyi seve seve yapan Selahettin beye ve mesleyinin asigi olmus caniyla kaniyla kendini bu mesleye harcayan Salih Zeki ER arkadasima basarilar diliyorum. Sizler bir harikasiniz. Bu gozelliyi koruyub boylesine bizlere iteldiyiniz ucun sizlere tesekkur borcumuz var. Her kese burdan sesleniyorum lutven boyle insanlarin qiymetini bilelim. Bizim yapamadiklarimizi koruyamadiklarimizi onlar yapiyorlar, koruyorlar. Bunlar bir harika deyillermi sizce? Zeynalova Alida

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.