3 Mayıs 2007

VARROA MÜCADELESİ

Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok zararını gördüğümüz varroa parazitine karşı ben çok değişik ilaç deneyen ve kullanan birisi olarak en son Devrim OSKAY hocamızın yazdığı ve yıllar önce benim çok farklı kullandığım FORMİK ASİT yeniden gündeme geldi. Doğal bir ilaç olması ve başarı oranının % 95 olması yüksek oranda varroayı yok ediyor demektir.
Kullandıktan bir hafta sonra dökülen varroa sayısı bir hayli fazlaydı.

Devrim OSKAY Hocama bu bilgileri bizimle paylaştığı için tekrar teşekkür ediyorum.
Formik asit hazırlanmasında 9 x 13 veya 11 x 15 ebatındaki kilitli poşetlerin kullanımı kolay oldu. Bu poşetlerin içine 6 kat olacak şekilde ilacı kolay emen bez (penye iyi oldu) koydum, elyaf, pamuk veya keçe kullananda var.
Sonra poşetlerin bir yüzüne resimdeki gibi küçük bir delik açtık içine hazırlanmış olan %65 lik formik asitten 40 ml sıktık.
Öncelikle alınması gerekli bir kaç önlem var: Formik asitin doğal olması yanında son derece keskin kokusu ve cildi yakıcı özelliği var kesinlikle cilde temas ettirmeyin ve kokusunu solumayın. Bunun için kaliteli bir eldiveni ellerinize takın, iyi bir maskeylede ağız ve burunu kapatın. Birde çalıştığınız ortamda rüzgarıda arkanıza alırsanız ilacın kokusu sizi hiç etkilemeyecektir.
Bu çalışmayı Arıcılık kursuna katılan ZKÜ Eğitim Fakültesi Öğrencileri ile birlikte yaptık, böylece onlarda ilaçlamayı öğrenmiş oldular.Resim: Ömer ERGİN - ZKÜ Eğt. Fak. Sıf öğretmenliği 4. sınıf

Bu petlerin hazırlanmasından sonra kovana verirken buharlaşmanın daha iyi olması için kestiğimiz yerin iki çerçeve arasına gelmesine dikkat ediyoruz. Ancak arılar kısa zamanda kokunun yayılmasını engellemek için süratle propolis ile kapatmaya çalışıyor, bizde bu hazır propolisi topluyoruz zaten.

Devrim OSKAY'ın yazısı
BAL ARISI KOLONİLERİNDE VARROA MÜCADELESİNDE FORMİK ASİT (FORMIC ACID) KULLANIMI
Yazar Devrim Oskay
Pazar, 19 Kasım 2006
Varroa ile en etkili şekilde mücadele etme yöntemlerinden biriside kolonilere formik asit uygulamasıdır. Formik asit organik asittir. Özellikle arıcılığı gelişmiş ülkelerde Organik bal üreticileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbaharda nektar akımı döneminden en az 15 gün önce ve sonbaharda bal hasatından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Kullanımı arıcı için tehlikeli olabileceğinden Kanada ve Avrupa’da jel haline kullanılmaya başlanmıştır. Trake akarına karşı mücadele yöntemi olarak ta kullanılmaktadır. Sıvı formik asit (formic acid) uygulamasında çözelti % 65 oranında olmalıdır. Bunun manası kolonilere uygulanacak formik asit çözeltisinin % 65 i Formik asit, %35 i su olduğudur. Varroa bu çözeltinin buharından etkilendiği için ölmektedir. Uygulamada formik asit çözeltisi arılara direkt olarak temas ettirilmemelidir. Bu yüzden bir miktar tuvalet kâğıdı ya da kâğıt parçası örtü tahtasının altına, kuluçka çerçevelerin üstüne yayılır ve 40 ml. çözelti kâğıt üzerine enjekte edilir. Kâğıt parçası çözeltiyi emerek arıların üzerine damlamamasını sağlamak için kullanılır. Formik asit çözeltisinin kovan içerside buharlaşması yolu ile varroa öldürülmüş olur. Yurt dışında “Mite Away”,”Apicure” adında formik asit içeren ürünler kullanılmaktadır.Şekil-1) Formik asit uygulaması Uygulamanın yapılacağı zamanki hava sıcaklığı en az 10 0C ve sıcaklık 30 0C nin üstünde olmamalıdır. Hava sıcaklığının 30 0C nin üstünde olduğu sıcaklıklarda uygulandığında ana arı kayıplarına neden olunabilir. Uygulama, koloni başına birer hafta arayla 4–6 defa yapıldığında % 95 varroa ölümü olmaktadır. Not Formik asit kullanan arıcının bu çözeltinin buharına maruz kalmaması gerekir. Oksalik asit kullanımında belirtilen güvenlik önlemleri Formik asit uygulamasında da izlenmelidir.
www.aridostu.com Diğer konular için lütfen bakınız.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ben sadece peçete kağıdını çıtaların üzerine koyup üstüne formik asiti döküyorum,bir hafta sonra tekrar döküyorum ve bunu 3 defa tekrarlıyorum.
formik asiti sulandırıp %65 lik hale getiriyorum.
tüm arıcılara selam,bayramınız nübarek olsun.
Yalçın Meriç

adem dedi ki...

Selamünaleyküm
Tüm arıcıların geçmiş bayramınızı kutlarım.formik asit kullanan arkadaşlara sormak istiyorum kovanların altları tel örgülü kovanlardamı kullanıyorlar yoksa tel altlığı olmayan kovanlarda kullanan arkadaşlar varmı dozu ne kadar yazarsalar sevinirim Hayırlı günler