13 Mayıs 2007

YALANCI ANA...

Arıcılıkla ilgisi olan herkesin bildiği gibi (olmayanlarda bilir ya) arı ailesinde ana arı her zaman kovanın hakimiyetini elinde tutar. Bazı sebeblerden dolayı kovanda ana kayıpları olabilir. Bu durumlarda eğer kovanda ana arı yetiştirmek için uygun yaşta yumurtalar yoksa arılar içlerinden bir kaç işçi arıyı (kısır dişiler) beslemeye başlarlar. Arıcılıkta buna yalancı analı oldu denir. Yaratılışı itibariyle döllenme özelliği olmayan bu işçi arılar dolayısıyla dölsüz yumurta yumurtlayacaklardır. Ancak yumurtlamanında bir sistem içinde olmasına rağmen bu işçi arılar düzensiz ve gelişigüzel yumurtayı bırakırlar. Bu özelliği de biz arıcılara iyi bir uyarıdır, arıcılar bu tür kovanlarının ana arısını kaybettiğini daha kolay anlaması için kolaylık sağlar. Bir çok kaynakta bu tür arıların 150 - 200 metre uzağa silkelenmesi halinde yalancı anaların orada kalarak geri gelemeyeceğini yazar, ancak yeni yumurtlamaya başlayanlar genelde geri geliyor.
Şimdi biz işin teknik boyutuna bakalım. Ana arı yok olunca arılar birilerini beslediği için yumurtlamaya başlayanlar olduydu, o halde bu beslenme şartlarını ortadan kaldırırsak onlarda yumurtlamadan vaz geçmesi gerekir. Bizim yıllardır uyguladığımız yöntem işte bu % 100 sonuç alıyoruz. Kovandaki tüm çerçeveleri silkeleyip alıyoruz arılar dalda oğul gibi kovanın içinde salkıma giriyorlar 3-5 tanesi çalışmaya devam ediyor yinede. Bu şekilde 3 gün beklettiğimiz arılara çiftleşmiş hazır ana arı varsa vermek en iyisi, eğer yoksa günlük yumurtalı bir çerçeve ve arılarımızın işgal edeceği kadar diğer çerçeveleri koymamız yeterli. Unutmadan aldığımız erkek yumurtalı veya yavrulu eski çerçeveleri geri vermiyoruz. Polenli ve ballı olanları vermek yeterli.

1 yorum:

Ali Türk dedi ki...

bu yöntemi ilk defa sizden duydum teşekürler,inşallah arıcıların işine yarar.arısı az olanlar için çok iyi yöntem.arısı fazla olan zaten yalancıyla ugraşmaz.